Ormansızlaşma ve Küresel Isınmaya Aşırı Etkisi


Ağaç kesme, tarımsal üretim ve diğer ekonomik faaliyetlerden, ormansızlaşma, dünya yollarındaki toplam otomobil ve kamyon toplamından daha fazla atmosferik CO2 ekliyor.

Ormansızlaşma ve Küresel Isınmaya Aşırı Etkisi

Ağaçlar kesildiğinde depoladıkları karbonu atmosfere salıyorlar, burada diğer kaynaklardan gelen sera gazlarıyla karışıp, buna bağlı olarak küresel ısınmaya katkıda bulunuyorlar. Sonuç olarak, ormansızlaşmayı önlemek için yakıt verimliliğini artırmak ve otomobil kullanımını azaltmak için olduğu kadar çok şey yapmalıyız.

Tehlikeli sonuçlardan kaçınmak için küresel ısınma kirliliğini yeterince ve zamanında azaltmaya yönelik herhangi bir gerçekçi plan, kısmen tropikal ormanların korunmasına dayanmalıdır. Kereste, odun kömürü, otlak ve tarladan elde edilen kar insanları ormanları kesmeye yönlendiriyor.

Önde gelen bir yeşil grup olan Çevre Savunma Fonu'na göre, 2000 ile 2009 yılları arasında her yıl 32 milyon dönümlük tropikal yağmur ormanı kesildi ve ormansızlaşmanın hızı sadece artıyor. Orman tahribatını ödüllendiren mevcut sistemi değiştirmezsek, orman temizleme önümüzdeki yıllarda atmosfere 200 milyar ton karbon daha koyacak.

Bazı tropikal ülkelerin ormansızlaşmayı azaltmasının bir yolu, Birleşmiş Milletlerin Ormansızlaşma ve Orman Bozulmasından Kaynaklanan Emisyonları Azaltma (REDD) programına katılımdır. 

Orman Koruma Konseyi (FPC), ormansızlaşmayı engellemek ve doğal hayatı korumk adına var gücüyle çalışmakta, bu amaca yönelik her türlü organizasyon ve kuruluşa karşı desteğini vermektedir.