Orman Koruma Sertifikası Nedir?


Orman koruma sertifikasyonu, bağımsız bir üçüncü tarafın ("sertifikalandıran") bir kamu veya özel sertifika kuruluşu tarafından önceden belirlenmiş bir dizi gerekliliğe göre orman yönetimi ve üretiminin kalitesini değerlendirdiği gönüllü bir süreçtir.

Orman Koruma Sertifikası Nedir?

Orman koruma sertifikasyonu ve ilgili etiketleme, tüketicileri odun ve diğer orman ürünlerinin üretildiği ormanların sürdürülebilirliği hakkında bilgilendirmenin bir yoludur.

İki tür orman sertifikası vardır:

  1. ormanların belirli bir standartlar kümesine göre yönetilip yönetilmediğini değerlendiren orman yönetimi sertifikası;
  2. ve sertifikalı materyalin ormandan son tüketiciye kadar üretim süreci boyunca sertifikalı veya kontrolsüz materyalden tanımlandığını veya ayrı tutulduğunu doğrulayan gözetim zincirinin sertifikası (bazen CoC sertifikası olarak anılır).

Bir son ürünü sertifikalı olarak etiketlemek için hem orman yönetimi sertifikası hem de gözetim zinciri sertifikası gereklidir. Orman yönetimi sertifika standartlarının çoğu, sertifikaya tabi olan orman alanında ve çevresinde yaşayan işçilerin ve ailelerin refahı dahil olmak üzere, orman yönetiminin çok çeşitli ekonomik, sosyal, çevresel ve teknik yönlerini ele almaktadır.

Orman yöneticileri neden sertifikasyona ihtiyaç duyabilir?

Orman sahipleri, girişimciler, dernekler ve kereste şirketleri gibi orman yöneticileri, sertifika için gönüllü olarak başvurmaya karar verebilir. Bunu, ürünleri için daha iyi fiyatlar beklentisiyle, ürünleri için pazarlara erişimi sürdürmek veya artırmak, kamusal imajlarını iyileştirmek ve sosyal ve çevresel hedeflere ulaşmak için yapabilirler.

Orman koruma fikrinin arkasında ne var?

Orman sertifikasyonu, ormanların sürdürülebilir kullanımını ve yönetimini teşvik etmek ve tüketici için “sürdürülebilir şekilde üretilmiş” ürünleri belirlemek için bir piyasa mekanizmasıdır.

Amaç, olumsuz ekonomik, sosyal ve çevresel etkilere neden olma potansiyeline sahip uygulamalardan ziyade sürdürülebilir orman uygulamalarını sürdüren orman yöneticilerini ödüllendirmektir. Bir orman ürünü üzerindeki sertifika etiketi, potansiyel alıcıları, ürünün belirli bir standartlar kümesine göre iyi yönetilen bir ormanda üretildiğini bildirir.

Toplumsal ve çevresel konularla ilgilenen tüketicilerin bu tür bir etiketi taşıyan ürünleri tercih etmeleri beklenir ve onlar için daha yüksek fiyatlar ödemeye hazır olabilirler.

Orman yöneticileri, çeşitli nedenlerden ötürü sertifika almaya motive olabilir, bu da sonuçta orman yönetiminin kalitesinde iyileşmelere ve iyi yönetilen ormanların kapsamının artmasına yol açar.